STADSWANDELING

We starten onderaan de Tongersestraat bij Café Tribunal. Naast Café de Tribunal ziet u de Toneelacademie.
U bent hier in het "Quartier Latin" van Maastricht, de studentenwijk. De Universiteit Maastricht, het Conservatorium, de Jan van Eyckacademie en de Academie voor de Bouwkunst vindt u hier binnen een straal van 100 meter.

U loopt naar beneden de Lenculenstraat in.U neemt de eerste straat rechts, de Verwerhoek.U steekt hier de Jeker over en komt nu bij de eerste omwalling. U loopt nu via het Kleine Grachtje naar Achter de Molens. U steekt hier de straat over en u gaat meteen links de Tafelstraat in.

Als u zich omdraait heeft u een mooi gezicht op een prachtige lindenlaan met mooie herenhuizen, de Grote Looiersstraat.. De naam zegt het al, vroeger liep hier nog de Jeker en was dit het kwartier van de leerlooiers, waar drie straten naar vernoemd zijn.

Ook de Tafelstraat is een mooie straat met prachtige monumentale panden. Halverwege de straat gaat u rechts het St. Hilariusstraatje in, denkelijk het smalste straatje van Maastricht. Aan het eind komt u bij het Lang Grachtje, u slaat hier linksaf en u loopt weer langs de eerste stadsomwalling. In de zomer is het hier een feest voor het oog met de uitbundige begroeïng van de walmuur, we zien hier de Muurbloem, de Muurvaren, Blaasvaren, Steenbreekvaren, Mannetjesvaren en de Eikvaren. Ook vele andere planten kunt u hier zien.

U komt nu in de St. Pieterstraat.U staat nu tegenover de Minderbroederskerk, een gothische kerk uit de 14e eeuw. Het Rijksarchief Limburg is hierin gevestigd. U gaat naar rechts en meteen naar links de Begijnenstraat in. U loopt links het Faliezusterspark in. Het gebouw met de rood/witte luiken is het Faliezusterklooster. Het is gebouwd in Maaslandse Renaissancestijl en dateert uit 1647. Vervolgens ziet u de Pater Vincktoren, een deel van de 2e omwalling en aansluiting op de 1e omwalling. U steekt de Jeker over en rechts van u ziet u de Helpoort. Dit is de oudste stadspoort van Nederland.

U loopt onder de poort door en meteen rechts de trappen op. U komt nu op de O.L.Vrouwewal. Deze wal maakt deel uit van de eerste en tweede omwalling en is gebouwd rond 1230. U heeft hier een mooi uitzicht op Wijck. U ziet o.a. het waterpoortje, een onderdeel van de vestingswerken. Verder ziet u veel nieuwbouw met vooral de in het oogspringende toren van het Bonnefantenmuseum, ontworpen door de Italiaanse architect Aldo Rossi. Een bezoek aan deze wijk is zeer de moeit waard. U vervolgt de wal en ziet in de verte de oude Maasbrug die gebouwd is in de jaren 1280 tot 1289.

Aan het einde van de wal gaat u naar links. U loopt nu naar het Onze Lieve Vrouweplein. U passeert aan de rechterkant de Stokstraat, met op de hoek een oud wachthuisje uit 1786 dat dienst deed voor de bewaking van de Onze Lieve Vrouwepoort, een van de vele stadspoorten. Recht voor u ziet u een markant gebouw, 'het huis met de pelikaan", let maar eens op het dak. U komt nu op het plein voor de O.L.Vrouwebasiliek. Een bezoek aan de kerk is zeer de moeite waard, hou er wel rekening mee dat u de diensten niet verstoort. De basiliek heeft een zeer markante bouw met zijn hoog front en zijn twee ronde traptorens. Het is de oudste kerk van Maastricht, al voor het jaar 1000 is met de bouw begonnen.

Voorbij de kerk loopt u rechts de Plankstraat in. U komt nu in het Stokstraatkwartier. Een mooie, totaal gerenoveerde wijk met veel exclusieve winkels. Via de Plankstraat komt u in de Stokstraat, u gaat hiet linksaf. In deze straat zijn prachtige panden met mooie gevelstenen. Er zijn zelfs gevels elders uit de stad hier geplaatst.

U neemt de eerste straat links, deMorenstraat. Op de hoek ligt het kleinste cafeetje van Maastricht, naar men zegt zelfs van heel Nederland? U komt nu Op de Thermen, een pleintje waar verschillende Romeinse opgravingen zijn gedaan. Onder andere thermen en hoektorens die gemarkeerd zijn door verschillende kleuren in de bestrating.

U steekt hier recht over, via het trapje naar de Havenstraat, sla rechts af. U loopt nu naar de Maastrichter Smedestraat. Al deze straten maken nog deel uit van het Stokstraatkwartier. Sla hier links af en neem de eerste straat links, de Kersenmarkt. u loopt rechtdoor en komt in de Kleine Staat. Aan het einde van de Kleine Staat ligt het Dinghuis waar het VVV in gevestigd is. Dit is een oud gothisch gebouw werd gebruikt als gerechtsgebouw en dateert eind 15e begin 16e eeuw.

U gaat hiet links de Grote Staat in, de belangrijkste winkelstraat van Maastricht. U neemt de derde straat links, de Dominicanerkerkstraat en komt op het Dominicanerplein. In de voormalige Dominicanerkerk is een boekhandel gevestigd. Linksaf via de Helmstraat naar het Vrijthof, het bekendste plein van Nederland?s

Hier zijn heel wat interessante dingen te ontdekken. De St.Servaasbasiliek, de St. Janskerk, de Militaire Hoofdwacht, het Spaans gouvernement, cafe"In den Ouden Vogelstruys", het postkantoor etc.

U steekt het plein schuin over en loopt tussen de twee kerken door naar boven. u komt nu op het Henric van Veldekeplein, een standbeeld van deze dichter staat midden in het plantsoen. U loopt naar boven en slaat links af het St.Servaasklooster in. Ook hier zijn weer prachtige huizen te bewonderen. Aan het eind van de straat ziet u links een wachthuisje van het gouvernementsgebouw. Dit gebouw ligt aan de overkant, momenteel in gebruik door de universiteit, maar voorheen was dit het provinciehuis.

U gaat hier rechtsaf de Bouillonstraat in en aan het einde van de straat zijn we weer bij café de Tribunal, waar u na zo'n inspanning gastvrij ontvangen wordt.

Top
Printversie
Start stadswandeling
Home